Μπύρα Φονιάς Σαμοθράκης: φονική…ποιότητα…καταρράκτης γεύσης!

Ο κ. Αποστολάκος είναι από το 1985 στη Σαμοθράκη. Ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια να φτιάχνει μόνος του μπύρα στο σπίτι, για προσωπική χρήση,με τα υλικά που του έστελνε ένας φίλος του από την Αγγλία.
Βέβαια το όνειρο υπήρχε και κάποια στιγμή πήρε σάρκα και οστά!
Μέσω της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ ο κ. Αποστολάκος μαζί με τα δύο του παιδιά ενσάρκωσαν το όνειρό τους.

Πριν έξι χρόνια ξεκίνησαν, το ολοκλήρωσαν σε 4 χρόνια και πλέον έχουν μπει στην παραγωγή της μπύρας εδώ και τρία χρόνια, της φημισμένης μπύρας Σαμοθράκης με το όνομα σήμα κατατεθέν του νησιού: Φονιάς, από τον ομώνυμο καταρράκτη!!!
Η συγκεκριμένη μπύρα διαφέρει από τις άλλες βιομηχανικές μπύρες, που έχει μάθει ο κόσμος σαν μπύρες, αλλά δεν είναι αυτές οι πραγματικές μπύρες όπως υπογραμμίζει ο κ. Αποστολάκος.
Υπάρχει ένα ολόκληρο κατεστημένο, που πίσω του κρύβονται μεγάλες εταιρείες παγκοσμίου εμβέλειας και που ο κόσμος θεωρεί πως αυτή είναι η γεύση της μπύρας… Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα Υπάρχουν δεκάδες ποιοτικές μπύρες οι οποίες προσπαθούν να πουν με την ποιότητά τους πως…ο Βασιλιάς είναι γυμνός…αλλού είναι η πραγματική και ποιοτική μπύρα…

«Όλα τα πράγματα δεν είναι τα ίδια στη Ζωή μας. Όλα έχουν ένα κόστος το τι φοράμε το τι τρώμε. Μια διαφορετική ποιότητα, που δοκιμάσαμε όμως και τη νιώσαμε, τότε και το κόστος της αξίζει και λέμε χαλάλι, για το επι πλέον 1,5 ευρώ της μπύρας. Αν νομίζουμε πως δεν αξίζει τότε παίρνουμε τις άλλες μπύρες του… κατεστημένου.
Η παραγωγή ανέρχεται στις 14.000 φιάλες σε 40 ημέρες.

Η διάθεση της μεγαλύτερης ποσότητας την καλοκαιρινή περίοδο γίνεται από τους τουρίστες τους ξένους της Σαμοθράκης. Η υπόλοιπη ποσότητα διατίθεται στην Αθήνα, στην Κρήτη, στην Πάρο,στη Θεσσαλονίκη κ.α.
Αυτό βέβαια που κάνει τη μεγάλη διαφορά στην μπύρα Φονιάς, είναι το θεϊκό νερό της Σαμοθράκης, το οποίο θεωρείται και από τα καλύτερα του κόσμου(σ.σ. είδα ωστόσο στα σούπερ μάρκετ εμφιαλωμένα άλλων εταιρειών…και αισθάνθηκα θλίψη, γιατί να μην υπάρχει ανάλογη προσπάθεια με εμφιαλωμένο νερό Σαμοθράκης; Τόσα χρόνια;) και είναι αυτό που κάνει την μεγάλη διαφορά, καθώς είναι από τη Φύση του στο επίπεδο που πρέπει να είναι για τη διαδικασία της ζύμωσης, ενώ άλλα νερά υπόκεινται σε πολλαπλή διαδικασία για να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο. Αυτή είναι η ΔΙΑΦΟΡΑ.
Η ετικέτα της μπύρας Φονιάς είναι κι αυτή διαφορετική σε σχέση με τις υπόλοιπες. Είναι μεταξοτυπία, με ανάγλυφο το όνομα Φονιάς, υπάρχει η φωτογραφία του καταρράκτη, ανάγλυφο και αυτό και μπορείς να τον αισθανθείς με την αφή σου. Υπάρχει και γραφή μπρέηλ για τους συνανθρώπους μας με προβλήματα όρασης. Τέλος το καπάκι είναι έτσι κατασκευασμένο, ούτως ώστε να απορροφά το οξυγόνο που υπάρχει και να διατηρεί τη μπύρα φρέσκια για να την απολαύσει ο καθένας.
Η μπύρα δεν πίνεται μόνο το καλοκαίρι, πίνεται και το χειμώνα, όπως σε όλη την Ευρώπη…
«Αγωνιζόμαστε με όλα τα μικρά ζυθοποιεία της Ελλάδας να αλλάξουμε ένα νόμο που στηρίζεται σε ένα Βασιλικό διάταγμα του 1923. Είναι τραγικό. Κι όμως με αυτό πορευόμαστε…και καταλαβαίνετε τις δυσκολίες. Πρέπει να εκσυγχρονισθεί το πλαίσιο που διέπει τα μικρά ζυθοποιεία και να ψηφισθεί ένας νέος νόμος…Πάντως Το καλύτερο βραβείο το δίνει ο κόσμος με αυτά που μου λέει όταν με επισκέπτεται. Εμείς σαν οικογένεια και τα παιδιά μου ως συνεχιστές, βάλλαμε την καρδιά μας και δώσαμε ουσία στο περιεχόμενο και στο περίβλημα. Καλούμε τον κόσμο να μας δοκιμάσει πρώτα και μετά να αποφανθεί», υποστήριξε ο κ. Αποστολάκος.
Τον Σεπτέμβριο έρχεται μια νέα ετικέτα.
ΥΓ: Η προμήθεια του κριθαριού του ΦΟνιά είναι από τα πομακοχώρια της Θράκης και την Ζυθοποιεία Βεργίνα.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης του κ. ΑΠοστολάκου στην ΕΡΤ Κομοτηνής

www.ert.grSource link

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here